Kira-kira 10,000 individu diisytiharkan muflis sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO) antara Mac tahun lalu dan Julai, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam jawapan bertulis parlimen, Perdana Menteri juga mendedahkan bahawa sebanyak 1,246 perniagaan ditutup dalam tempoh yang sama.

“Jumlah kes kebankrapan berdasarkan jumlah individu adalah 10,317,” katanya menjawab Lim Lip Eng (PH-Kepong), yang meminta pecahan berdasarkan jumlah perniagaan yang ditutup semasa pergerakan tempoh pesanan kawalan.

Selangor mencatat jumlah kes kebankrapan tertinggi, 2,555, diikuti oleh Wilayah Persekutuan (1,288), Johor Baru (792) dan Perak (628).

Ismail menyatakan bahawa berdasarkan input dari Kementerian Kewangan, Kerajaan tidak memiliki bantuan khusus untuk pemilik yang telah menutup perniagaan mereka.

“Sebaliknya, Kerajaan memberikan bantuan dan insentif untuk menyokong kelangsungan perniagaan mereka,” katanya.

Dia menambah bahawa Kerajaan juga telah mengumumkan berbagai program dan inisiatif yang disenaraikan di bawah pelbagai pakej rangsangan ekonomi dan bantuan kewangan dengan fokus untuk menyokong perniagaan dan melindungi rakyat.

Antaranya ialah Skim Subsidi Upah dan bantuan tunai Bantuan Prihatin Rakyat.

Teruskan bersama kami selepas anda membaca sila like & share. Terima kasih

Subscribe like & share channel kami untuk berita terkini & sensasi, terima kasih

MAKLUMAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen -komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pengomen itu sendiri.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.