Pakar kesihatan Indonesia menyeru 4gar rakyat negara itu tid4k mudah terpengaruh dengan pelbagai kaedah pelik untuk menyembuhkan Covid-19 seperti yang sering tular di media sosial, lapor Suara.com, semalam.

Terbaharu, satu kaedah tular yang kononnya mampu membunuh virus Covid-19 adalah dengan mencuci lubang hidung menggunakan garam kasar.

Kaed4h itu dilaporkan mula tular menerusi aplikasi Whats4pp yang didakwa mampu menghilangkan kesan virus Covid-19 di hidung pesakit.

“4ir larutan garam memang boleh digunakan untuk mencuci kotoran di hidung namun ia tidak berkesan untuk membunuh virus Covid-19.

“Rakyat diminta agar tidak mudah percaya dengan kaedah-kaedah tular tanpa penjelasan saintifik serta sokongan pakar kesihatan kerana bimbang akan memudaratkan diri,” demikian penjelasan Ahli Patologi Universiti Sebelas Maret, Tonang Dwi Adryanyo.

Tambahnya, penggunaan larutan garam kasar yang berlebihan dan tanpa sukatan betul boleh merosakkan mukus hidung dan menjejaskan fungsi sedia ada anggota badan itu. – Sumber : K! ONLINE.

Teruskan bersama kami selepas anda membaca sila like & share. Terima kasih

Subscribe like & share channel kami. Terima kasih

MAKLUMAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen -komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pengomen itu sendiri.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.