INDIVIDU yang akan menjadi timbalan perdana menteri seterusnya adalah orang yang Tan Sri Muhyiddin Yassin percaya mempunyai lebih banyak sokongan dalam kalangan 4hli Parlimen Bersatu, menurut sumber.

Sumber itu mengatakan bahawa pesaing utama untuk jawatan timbalan perdana menteri kini dikurangkan kepada hanya dua calon iaitu Datuk Seri Hamzah Zainuddin dan Datuk Seri 4zmin 4li.

“Bertentangan dengan konvensyen, kali ini Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak menentukan siapa yang akan menjadi timbalan perdana menteri.

“Ya, ini adalah hak prerogatif perdana menteri tetapi telah dipersetujui dalam perjanjian dengan 51 anggota Parlimen Perikatan Nasional sekiranya mereka menyokong Ismail Sabri, jawatan TPM akan menjadi milik Bersatu.

“Bersatu mempunyai kuasa penuh siapa yang akan dipilih,” kata sumber itu.

Sumber itu turut berkata bahawa timbalan perdana menteri juga akan memegang beberapa portfolio dalam Kabinet, untuk memastikan dia dapat memainkan peranan yang lebih kuat.

Calon TPM – Datuk Seri Azmin Ali dan Datuk Seri Hamzah Zainuddin 

“Pada masa ini, Hamzah dilantik sebagai Setiausaha 4gung Bersatu kerana diketahui membawa sekitar enam bekas ahli Parlimen Umno ke dalam parti.

“Azmin, yang merupakan timbalan presiden PKR sebelum bergabung dengan Bersatu, diketahui membawa 11 anggota Parlimen ketika Langkah Sheraton. Lagipun, blok 11 anggota Parlimen itu ramai dan masih bersama dengannya,” kata sumber itu.

Sumber itu seterusnya mengatakan Hamzah mungkin akan mendapat keyakinan Muhyiddin sebagai seseorang yang menyertai parti itu sebelum 4zmin.

“Namun, Azmin kita tahu menjadi penyokong kuat Muhyiddin untuk menjadi perdana menteri ketika Dr Mahathir tiba-tiba mengundurkan diri pada 24 Februari 2020,” kata sumber itu.

Menurut sumber itu juga, Ismail Sabri kemungkinan besar akan mengumumkan barisan Kabinet pada Rabu.

“Dia sudah berada di Kedah melawat mangsa banjir pada hari pertamanya bekerja dan kami diberitahu untuk bersiap sedia bagi pengumuman beberapa anggota Kabinet baharu esok.

“Akan ada beberapa pengumuman dalam beberapa hari seterusnya, namun tidak semua dalam satu pengumuman besar,” kata sumber itu. – Sumber : mstar.com

Teruskan bersama kami selepas anda membaca sila like & share. Terima kasih

MAKLUMAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen -komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pengomen itu sendiri.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.