4hli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) BERSATU, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof, berkata Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan akan menyerah surat peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri kepada Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, esok.

Ketika mengesahkan tindakan itu, beliau berkata keputusan diambil Perdana Menteri itu adalah di antara perkara dibincangkan ketika mesyuarat 4hli Parlimen daripada BERS4TU dengan Muhyiddin di Publika, di sini, hari ini.

“Ya benar, peletakan jawatan… esok,” katanya ringkas kepada BH.

Beliau ditanya sama ada Muhyiddin akan menawarkan peletakan jawatan ketika menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, esok.

Redzuan yang juga 4hli Parlimen Alor Gajah, berkata hasrat Muhyiddin untum meletakkan jawatan itu adalah jalan terakhir diambil berdasarkan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Kita bertanggungjawab dengan keadaan yang berlaku hari ini. Kita sudah usaha yang terbaik untuk memastikan pengurusan COVID 19 berjalan dengan baik dalam pergolakan politik yang melanda.

“Kita sudah sampai ke tahap tidak boleh buat apa-apa pun… yang terakhir ialah strategi bipartisan, namun tidak disambut. Jadi kita kena letak jawatan… kita sudah usaha yang terbaik untuk rakyat,” katanya.

Terdahulu, beliau berkata, mesyuarat di Publika pagi tadi adalah antara Muhyiddin dengan 4hli Parlimen daripada BERS4TU dan mereka yang menyokong Perikatan Nasional (PN).

Sumber : bharian.com.my

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.